Hirudotherapie is een behandeling met de Hirudo medicinalis of medische bloedzuiger, dewelke een soort biologisch apotheekje is.
De bloedzuiger spuit een combinatie van 80-100 werkzame stoffen in het bloed die uniek zijn in soort en samenstelling.
Deze wetenschappelijk bewezen medische stoffen zijn onder andere: hirudine, hyaluronidase, chymotrypsine, destabilase, proteinaseremmers, collagenase en andere niet nader geïdentificeerde stoffen.

Deze heilzame stoffen werken:

Hirudotherapie is sinds 2005 een officieel erkend medicament in Duitsland. Dankzij de farmaceutische stoffen die hij aan maakt, gaat hij ons lichaam zuiveren en gezonder maken op een 100% natuurlijke wijze.

Indicaties voor een behandeling zijn:

Hoe werkt het? Er wordt eerst een intake afgenomen en indien hirudotherapie voor u effectief kan zijn, wordt de behandeling gestart.
Er worden minimaal 3 en maximaal 10 bloedzuigers gebruikt die allen medisch gekeurd zijn. De bloedzuigers maken een klein en oppervlakkig wondje van 1 á 2 mm diep in de huid en zuigen zich vast. Ze gaan dan niet meer van die plek af. U voelt hooguit gedurende enkele minuten een licht branden of steken, te vergelijken met een muggenbeet of brandnetels. Deze sensatie gaat na enkele minuten over door de pijnstillende stoffen die in het speeksel van de beestjes zitten.

Als de bloedzuiger zich volgezogen heeft, laat hij vanzelf los. Dit volzuigen duurt ongeveer een uur. De kleine wondjes bloeden na, dit is pijnloos en goed voor de genezing. Het nabloeden houdt meestal 8 tot 12 uur aan en in totaal (tijdens en na de behandeling) verliest u ongeveer 300-500ml bloed. De behandelde plekken worden door mij goed verbonden en dit verband laat u minimaal 12 uur zitten, daarna mag u gewoon gaan douchen.