Hirudotherapie is een behandeling met de Hirudo medicinalis of medische bloedzuiger, dewelke een soort biologisch apotheekje is. De bloedzuiger spuit een combinatie van 80-100 werkzame stoffen in het bloed die uniek zijn in soort en samenstelling. Deze wetenschappelijk bewezen medische stoffen zijn onder andere: hirudine, hyaluronidase, chymotrypsine, destabilase, proteinaseremmers, collagenase en andere niet nader geïdentificeerde stoffen.

Deze heilzame stoffen werken:

Hirudotherapie is sinds 2005 een officieel erkend medicament in Duitsland. Dankzij de pharmaceutische stoffen die hij aan maakt, gaat hij ons lichaam zuiveren en gezonder maken op een 100% natuurlijke wijze.

Een bloedzuiger-behandeling duurt ongeveer anderhalf uur en geeft vaak na 1 á 4 behandelingen al positief resultaat. Paarden laten zich erg makkelijk met bloedzuigers behandelen en blijven over het algemeen rustig staan. Ook bij hoefdieren geldt net als bij mensen dat er acuut en chronisch behandeld wordt al naar gelang de klachten. Zeker bij paarden werken bloedzuigers bijzonder goed omdat zij vaak slecht reageren op antibiotica of corticosteroïden.

Indicaties voor een behandeling zijn: