Dry-Needling

Dry needling wordt soms ook intramuscular stimulation (IMS) genoemd. Het is een relatief nieuwe behandelmethode die is ontwikkeld door de Canadese arts C. Chan Gunn. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. De werking van deze techniek is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond.

De behandeling richt zich op myofasciale triggerpoints (knooppunten) die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale rusttoestand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Bij een triggerpoint zijn er spiervezels die in rusttoestand samentrekken. Hierdoor ontstaat een constante spierspanning en een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Door middel van een speciale techniek worden de spieren aangeprikt zodat ze op die manier snel en langdurig ontspannen. De ontspanning komt er door een local twitch response: de spiervezels binnen de spierknoop trekken zich even kort samen door het aanraken ervan met de naald. Het samentrekken zorgt ervoor dat de spierknoop daarna los laat en de spiervezels weer hun normale lengte kunnen aannemen. De spierbeweging normaliseert zich en aanwezige pijn wordt verminderd. Als bijkomstig effect verbetert de doorbloeding en de afvoering van afvalstoffen en kunnen naburige spieren en gewrichten weer normaler bewegen.